Przepis na to ciasto bez pieczenia mam od ukochanej babci. Jego sekretem jest pyszny krem

Dodano:
Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym Źródło: Shutterstock / Micaela Fiorellini
Proste ciasto bez pieczenia na herbatnikach umili niejedno popołudnie. Moja babcia robiła je niemal co weekend, a znikało w mgnieniu oka. Postanowiłam spróbować zrobić ten deser. Okazał się prosty.

Proste ciasto bez pieczenia z kremowym budyniowym wnętrzem skusi niejednego łasucha. Przepis na ten efektowny deser dostałam od mojej babci. Niedawno skusiłam się na jego przygotowanie. Poszło bardzo sprawnie, a moich gości smakołyk zachwycił już od pierwszego kęsa. Docenili między innymi delikatność kremu i piękny sposób podania.

Pomysł na pewno uratuje was, gdy zabraknie czasu na bardziej złożone cukiernicze poczynania. Jest też idealny dla początkujących domowych ekspertów od słodkości – nie ma możliwości, by zapomnieć o piekącym się placku, jeśli nie korzysta się z piekarnika.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?

Wykonanie tego całkiem eleganckiego deseru jest banalne. Wystarczy wziąć tortownicę, a następnie wypełnić ją ciasteczkami wymieszanymi ze stopionym masłem i kremem na bazie budyniu. Moja blaszka miała 26 cm średnicy, a budyń przygotowałam dzień wcześniej. W ten sposób oszczędziłam sporo czasu. Jeśli zdecydujecie się zrobić podobnie, pamiętajcie o zabezpieczeniu powierzchni budyniu folią spożywczą. Dzięki tej sztuczce nie pojawi się charakterystyczny kożuch. Jego rozbicie przy pomocy miksera jest dość trudne i krem może nie wyjść gładki. Lepiej temu zawczasu zapobiec.

Przed rozpoczęciem przygotowania nadzienia ciasta bez pieczenia warto też ogrzać masło – gdy jest miękkie, szybko łączy się z innymi składnikami i uzyskujemy wolną od grudek masę. Wystarczy wyjąć je na 1-2 godziny przed rozpoczęciem miksowania.

Przepis: Ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym

Proste ciasto niewymagające pieczenia, które przygotujesz w mniej niż pół godziny

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Na krem budyniowy:

  • 200 g masła
  • 80 g budyniu waniliowego w proszku
  • 500 ml mleka
  • 20 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduCiastka pokrusz przy pomocy wałka lub w malakserze. Masło stop na niewielkiej patelni. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi zabezpieczoną papierem do pieczenia tortownicę. Przenieś do lodówki na minimum godzinę.
  2. Przygotowanie kremu budyniowegoProszek budyniowy rozprowadź w 125 ml mleka. Pozostałą porcję nabiału zagotuj z dodatkiem cukru. Gdy płyn będzie już bardzo ciepły, wlej do niego przygotowaną zawiesinę i podgrzewaj, aż całość wyraźnie zgęstnieje. Ostudź, uprzednio zabezpieczając powierzchnię budyniu folią spożywczą. Do chłodnej masy stopniowo wmiksuj miękkie masło, dodając tłuszcz łyżka po łyżce.
  3. Przygotowanie ciasta bez pieczeniaNa zestalonym spodzie z ciasteczek ułóż przestudzony krem budyniowy. Wyrównaj wierzch. Przed podaniem krótko schłodź deser.

Jak podawać ciasto bez pieczenia z kremem budyniowym?

Deser można z powodzeniem serwować bez dodatków, lecz efektowniej prezentował się będzie, gdy posypiemy go dodatkową porcją pokruszonych ciasteczek lub wiórkami czekolady. Można też pokusić się o udekorowanie go owocami — świeżymi lub z syropu. Ułożenie na talerzyku porcji lodów np. czekoladowych również będzie dobrym pomysłem.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...